Peter Lund Thorsager

Min ven Peter
Jeg er så heldig at være en del af et større netværk af nogle temmelige seje mennesker, og Peter Lund Thorsager af een af dem. Peter er uddannet stresscoach og har sin egen virksomhed, hvorfra han tilbyder en række forskellige ydelser.
Jeg spurgte Peter om ikke han kunne tænke sig, at skrive et lille indlæg til min blog om stress, og det er der kommet følgende ud af:
Lidt mere overskud i hverdagen? Hvem vil ikke gerne have det?
Stress er et ord som bliver brugt i flæng, og derfor kan det fremstå i nogens øjne som noget pjat, og henkastet vil man feje problemet af bordet med at sige – ”ja vi har jo alle vores at se til”.
Så er det måske en idé at komme ind på hvad stress er, og for at det ikke skal blive en lang og klinisk forklaring, så er det kort sagt en belastningsreaktion som følge af længerevarende psykisk eller fysisk belastning. Stress er faktisk en nødvendig og naturlig reaktion i kroppen, hvis vi skal yde maksimalt. Det er en kæmp eller flygt reaktion. Andre ”pattedyr” har også dette nedarvede instinkt for at kunne overleve.
Så hvis det er en naturlig del af vores liv, og helt fra urtiden et instinkt, hvorfor kan vi så ikke håndtere det, men bliver syge af det? Det er fordi denne her tilstand, kun er tænkt skal vare kort tid. Altså hvis man ikke får sig restitueret ind imellem disse belastninger, så kan det få katastrofale følger.
Når det er på jobbet man stresses, kan man ofte restituere sig når man kommer hjem, men det kan være svært som pårørende til et familiemedlem som er psykisk syg, for så kommer restitutionsperioden ikke bare af sig selv.
Hvilke muligheder har man så? Her i dette forum, så bliver jeg nød til at generalisere, hvilket jeg godt ved man ikke kan, og så alligevel. For det handler om, at man som pårørende får skabt sig et frirum, hvor man dels får slappet af, men også beskæftiger sig med det som man har lyst til og som giver en energi.
For at du kan skaffe dig tid og rum, så er det vigtigt at få det planlagt. Hvis du har en partner, så vil det være nærliggende at i får aftalt frirum for hinanden. Hvis man er alene, så må man trække på familie eller venner. Det er vigtigt at du får øje på de muligheder som du har, for at du kan få den nødvendige restitution. Hvis du går ned med flaget, hvem skal så være støtte for dit barn eller ægtefælle som er helt afhængig af dig. Til eksempel, så plejer jeg at bruge den med iltmaskerne i flyveren. Her fortæller stewardessen når hun gennemgår sikkerhedsinstrukserne, at man som voksen selv skal tage iltmasken på først, og derefter give den til sit barn. Det er et godt billede på, at hvis man ikke selv har overskud, så har men det heller ikke til andre. Og med konstant underskud, så brænder man ud.
Mindfulness-øvelser er rigtig gode og der findes en del apps som kan downloades. Nogen er gratis, andre koster et mindre beløb. Jeg bruger selv den som hedder Insight Timer. Find 20 minutter på dagen hvor du kan slappe af uden forstyrrelser. Dernæst, så et andet helt almindeligt godt råd. Gå dagligt en god lang tur i rask tempo i mindst en halv time. Simpelt – men det virker! Stressen bliver simpelthen brændt af ved en god spadseretur – uden mobil – men gerne med hund😊. Mange siger, at det kan de ikke finde tid til, men tro mig, det kan man godt. Jeg har ofte i samtaler med klienter hjulpet med at finde den nødvendige tid.
Da jeg tog stresscoachuddannelsen sagde min underviser, at han tænkte som regel aldrig på noget, for det kom der ikke noget godt ud af😉. Forstået på den måde, at vi mennesker som har tankens kraft, ofte bruger den til at vi bekymrer os. Ofte helt unødigt, da de sjældent bliver realiseret. Bekymringer tapper os for god energi, og gør os stressede. Derfor så er det vigtigt at være i nuet, også tankemæssigt. For du kan faktisk godt styre dine egne tanker – hvem skulle ellers? Øv dig i at tænke på det som du gør lige nu, i stedet for at tænke på det du skal nå om lidt. Øv dig i at tænke positive tanker. F.eks. om morgenen i brusebadet, så tænkt på hvor dejligt det er at være i bad, i stedet for at tænke på om der er nok yoghurt til morgenmaden. Det kan du alligevel ikke gøre noget ved lige nu, men du bliver bekymret ikke? Kan du bruge det til noget? Svaret er selvfølgelig nej.
Ovenstående er bare et par tips til hvad du selv kan gøre, og som måske kan give dig lidt mere overskud i hverdagen. Ved godt det ikke er nemt at ændre sine vaner, men tro mig, vi har alle nogle valgmuligheder, og for at vi kan vælge noget som er sundt for os selv, så skal vi vælge noget usundt fra, men det er helt op til dig.
Tak fordi i gad læse ovenstående. I kan følge mig på www.hrthorsager.dk hvor dette indlæg er en del af mit nyhedsbrev, som udkommer jævnligt med forskellige tips til hvordan man kan undgå stress, eller bedre kan håndtere det hvis man har ramt muren.

Peter Lund Thorsager

Du kan også følge Peter på facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *